داشتن حیوان خانگی یک تجربه منحصر به فرد است و به همان میزان مسئولیت ما را در قبال سلامتی و حفظ آسایش این دوست کوچک بالا میبرد. سگها هم مانند انسانها ممکن است از بیماری هایی رنج ببرند، ولی با معاینه منظم توسط دامپزشک و انجام اقدامات پیشگیرانه، میتوانیم کمک زیادی به سلامتی سگ خود بکنیم.
عوامل متعددی میتواند برسلامتی سگها تاثیر بگذارد. نژاد، سن، سبک زندگی و … میتواند تا حد زیادی بر احتمال ابتلای سگ شما به یک بیماری خاص اثرگذار باشد. مثلا سگهای نژاد کوچک بیشتر مستعد ابتلا به مشکلات دندانی میباشند، همچنین سگهای نژاد بزرگ بیشتر در خطر ابتلا به بیماری دیسپلازی مفصل ران هستند.
در این مقاله سعی داریم انواع بیماریهای شایع در سگها را به همراه راههای پیشگیری و درمان آن بررسی کنیم.
عوامل موثر بر سلامت سگها
نژاد: همانطور که در بالا گفته شد، نژادهای مختلف مستعد ابتلا به بیماریهای خاصی هستند، برای مثال نژاد بولداگ بیشتر دچار مشکلات تنفسی میشوند، در صورتی که ژرمن شپرد مستعد ابتلا به دیسپلازی هیپ است.
سن: با بالا رفتن سن سگها احتمال ابتلا به بیماری هایی مانند آرتریت و بیماریهای کلیوی بیشتر میشود.
رژیم غذایی: سگها هم مثل انسانها اگر رژیم غذایی مناسبی نداشته باشند، ممکن است با مشکلاتی مثل چاقی، دیابت، سوتغذیه و … روبرو شوند.
سبک زندگی: همانطور که میدانید بیرون بردن سگها و ورزش منظم تاثیر بسیار زیادی در سلامتی سگ دارد.
معاینات پزشکی و انجام غربالگری های روتین: معاینات دامپزشکی از اهمیت زیادی برخوردار است و کمک میکند اگر سگ ما دچار مریضی باشد، و ما متوجه آن نشده باشیم، بیماری به موقع تشخیص داده شود و روند درمان زودتر آغاز شود. سگهای مسن حداقل یکبار در سال باید چکاپ شوند.
تزریق واکسن: واکسیناسیون تا حد زیادی سگ شما را از ابتلا به بیماریهای عفونی محافظت میکند.
کنترل رفتار سگ: همیشه رفتار سگ خود را بررسی کنید و اگر تغییر رفتاری مشاهده کردید به دنبال علت آن باشید.
بیماریهای شایع سگها
بیماریهای شایع سگها به دو بخش عفونی و غیر عفونی تقسیم میشود، اغلب بیماریهای عفونی و واگیردار که نگرانی زیادی برای صاحبان سگ ایجاد میکند، با انجام واکسیناسیون قابل پیشگیری هستند.
بیماریهای عفونی
1- دیستمپر سگ
دیستمپر یک بیماری ویروسی است و دومین بیماری کشنده در سگها بعد از هاری به شمار میرود، این بیماری با تاثیر روی سیستم عصبی، ریهها و روده، سلامت سگ را به خطر میاندازد، این ویروس که به شدت مسری و واگیردار است، از راه ادرار و مدفوع سگ و تنفس، از سگی به سگ دیگر انتقال پیدا میکند. ویروس به راحتی در هوا پخش میشود. ولی در هوای گرم زنده نمیماند اما میتواند در محیطهای سرد تا چند هفته باقی بماند.
این بیماری ممکن است از سگ به انسان سرایت کند، پس به محض دیدن علائم سگ خود را به دامپزشکی ببرید.
علائم: تب، سرفه، عطسه، ترشحات چشم و بینی، استفراغ، اسهال، از دست دادن اشتها، تشنج، و اختلالات عصبی.
علائم ابتلا معمولا 3 تا 7 روز بعد از انتقال ویروس خود را نشان میدهد.
پیشگیری: با واکسیناسیون میتوانید از این بیماری پیشگیری کنید، اگر سگ شما واکسن نزده باشد و نزدیک سگهایی که این بیماری را دارند بشود، این بیماری به راحتی به سگ شما انتقال پیدا میکند.
درمان: این بیماری حتما باید تحت نظر دکتر درمان شود چون نیاز است آنتی بیوتیک تجویز شود، سگ شما مقدار زیادی از مایعات بدن خود را از دست میدهد که دامپزشک داروی مناسب برای آن تجویز میکند.طول درمان این بیماری بستگی به سیستم ایمنی بدن سگ دارد، بعضی سگها ظرف 10 روز بهبود مییابند و بعضی دیگر در اثر این بیماری جان خود را از دست میدهند.
2- پاروویروس سگ
از بیماریهای ویروسی است که به شدت واگیردار بوده، این بیماری از طریق مدفوع، از سگی به سگ دیگر انتقال مییابد. پاروویروس پایداری زیادی در محیط دارد و برعکس دیستمپر با حرارت، الکل و مواد شوینده از بین نمیرود.این ویروس به دستگاه گوارش سگ حمله میکند و باعث اسهال و استفراغ میشود.
علائم: استفراغ شدید، اسهال خونی، بی حالی و بی اشتهایی. علائم این بیماری شبیه به بیشتر بیماریهایی است که باعث اسهال و استفراغ میشوند است، به همین خاطر تشخیص آن برای دامپزشک ممکن است دشوار باشد. ولی با انجام غربالگری عموما متوجه بیماری میشوند.
پیشگیری: با واکسیناسیون میتوانید از این بیماری پیشگیری کنید.
درمان: متاسفانه درمانی برای نابودی ویروس وجود ندارد، ولی با توجه به اینکه این ویروس مستقیما باعث مرگ نمیشود، و با اسیب به روده و از دست رفتن آب بدن باعث مرگ میشود، درمان با تزریق مایعات دارای الکترولیت در دامپزشکی انجام میشود. بیشتر سگها در صورت درمان به موقع زنده میمانند.
3- آنفولانزای سگ
علائمی شبیه به سرماخوردگی در انسان دارد، ولی برخلاف آنفولانزاری انسانی الگوی فصلی ندارد. این بیماری بین سگ ها بسیار واگیردار است ولی از سگ به انسان سرایت نمیکند. این ویروس میتواند تا 2 روز در محیط و تا 4 روز روی دست و لباس زنده بماند.
علائم: تب ملایم ، سرفه، عطسه، ترشحات بینی، بی حالی و بی اشتهایی.
پیشگیری: بیشتر سگها اگر در معرض این ویروس قرار بگیرند، بیمار میشوند، این بیماری واکسن دارد ولی مانع از بیمار شدن سگ شما نمیشود، فقط در صورت ابتلا علائم را کاهش میدهد، ضمن اینکه این واکسن قیمت بالایی دارد. همهی سگها نیاز به زدن واکسن ندارند.
درمان: مراقبتهای حمایتی شامل استراحت، مصرف مایعات و در صورت صلاحدید دامپزشک مصرف آنتی بیوتیک.
4- لپتوسپیروز
یک بیماری باکتریایی است که از طریق آب، خاک و مواد غذایی آلوده به ادرار حیوانات انتقال پیدا میکند. این بیماری از حیوانات به انسان منتقل میشود.
این باکتری اغلب از طریق منابع آب آلوده مثل برکهها و دریاچهها منتقل میشود.
علائم: بیماران ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند یا کمی بد حال باشند و یا ممکن است علائم آنفولانزایی مانند: تب بالا، لرز، سردرد شدید داشته باشند، در مواردی که بیماری تشدید پیدا کند بیمار ممکن است زردی، مننژیت و نارسایی کلیه را تجربه کند.
پیشگیری: برای پیشگیری از این بیماری باید آگاهی راجع به آن را بالا برد، و از شنا در آبهای سطحی آلوده پرهیز کرد.
درمان: این بیماری با آنتی بیوتیک و مراقبت های حمایتی درمان میشود.
بیماری های غیر عفونی
5-دیسپلازی هیپ سگ
دیسپلازی هیپ یا دررفتگی لگن یک بیماری ارثی است، که باعث میشود سر استخوان ران در جای خود قرار نگیرد و موجب لنگ زدن و درد در سگ شود. به مرور زمان این عارضه باعث از بین رفتن غضروف ران و لگن شده و حیوان دچار آرتروز میشود. برخی نژادها مثل ژرمن شپرد، گلدن رتریور و لابرادور رتریور بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند.
علائم: لنگیدن، مشکل در بلند شدن، ایستادن، یا پریدن، درد یا ناراحتی در ناحیه لگن
پیشگیری: ورزش منظم و تغذیه مناسب که باعث بالا رفتن وزن سگ نشود.در هر صورت این بیماری در برخی نژادها زمینه ارثی دارد.
درمان: شیوه های درمان در این بیماری بستگی به پیشرفت بیماری و سن سگ دارد که شامل: مسکنها، داروی ضدالتهاب، کنترل وزن است. اگر سگ شما با مشکلات جدی تری روبرو است ممکن است لازم باشد جراحی انجام بشود.
6-آرتریت سگ
آرتریت یک بیماری مفصلی است، در این بیماری مفاصل سگ در اثر ساییدگی و یا افزایش سن فرسوده میشوند و باعث اختلال در حرکت، درد و التهاب در سگ میشود. این بیماری در هر سنی ممکن است سگ را درگیر کند.
علائم: عدم تمایل به تحرک، لنگیدن، لیسن زدن مفصل، بدخلقی سگ.
پیشگیری: این بیماری ممکن است در اثر آسیب ناشی از ضربهای که باعث شکستگی یا آسیب به رباط شده و یا رشد غیر طبیعی غضروف بوجود بیاید.برای پیشگیری باید هر نوع آسیب را جدی گرفته و به دامپزشک مراجعه کنید.
درمان: متاسفانه این بیماری به طور کامل قابل درمان نیست ولی با کمک دارو و کنترل وزن میتوان تا حد زیادی درد را کنترل و از تشدید بیماری جلوگیری کرد، این درمانها عبارتند از: محافظ غضروف، مکمل های خوراکی، داروهای ضد التهاب و…
کلام آخر
تشخیص و پیشگیری زودهنگام، پیگیری به موقع کلید مدیریت بیماری های سگ است. با توجه به موارد زیر میتوانید تا حد زیادی به سلامتی سگ خود کمک کنید:
- چکاپهای منظم دامپزشکی( حداقل سالی 1 بار)
- واکسیناسیون را طبق نظر دامپزشک انجام دهید.
- رژیم غذایی سالم و با کیفیت
- انجام ورزش مناسب
- رعایت بهداشت
- رفتار سگ خود را کنترل کنید و اگر متوجه تغییر رفتاری شدید با دامپزشک خود مطرح کنید.
برچسبها: بیماری شایع سگها